Želite pristup celokupnom sadržaju? Prijavite se ili napravite nalog!Dobrodosli u TT Medik!

Stoma program

Ovim savetima želimo da Vam pomognemo da bolje razumete osnovne pojmove o stomi, o nezi stome i kože oko stome, kao i o načinu ishrane nakon izlaska iz bolnice.

Kolostoma

Nastaje kada se otvoreni kraj zdravog debelog creva izvuče na površinu stomaka (abdomena) i tu se fiksira kako bi se formirao otvor za izbacivanje sadržaja iz creva. Kolostoma u zavisnosti od vremena trajanja može biti privremena ili trajna.
Može biti izvedena na desnoj strani abdomena (ascendentna kolostoma) i tada je sadržaj tečan ili polutečan i jako iritira kožu ukoliko dođe u kontakt sa njom.
Kolostoma može biti i transverzalna, stolica je tada tečna do poluformirana.
Descendentna kolostoma se izvodi na levoj strani stomaka. Tada veći deo creva funkcioniše i kroz stomu se eliminiše poluformirana ili formirana stolica.
Sigmoidna kolostoma – kod ovog tipa kolostome stolica je formirana jer je sva voda apsorbovana u gornjim delovima creva.
Izvodi se na levoj strani stomaka.

Ileostoma

Nastaje kada se zdravi deo tankog creva izvede na površinu stomaka gde se fiksira i na taj način formira otvor za eliminisanje sadržaja.
Ileostoma može biti privremena i trajna, a sadržaj koji se iz nje izlučuje je tečan, obilan i po svojoj prirodi prilično agresivan. Zbog toga se nezi ileostome mora posvetiti posebna pažnja kako sadržaj ne bi došao u kontakt sa kožom na stomaku.

Urostoma

Urostoma se formira kada je neophodno preusmeriti tok urina iz organizma na neki drugi način.
Sadržaj koji se izliva iz urostome - urin je agresivan i nezi kože oko urostome se mora posvetiti posebna pažnja.
Stoma se može formirati od “pozajmljenog” dela tankog creva koje se zatvara sa jedne strane kako bi se formirao novi rezervoar urina (“nova bešika”). Ureteri koji sprovode urin od bubrega se povezuju sa ovom “novom bešikom”, a otvoreni kraj tankog creva se izvodi kroz trbušni zid da bi se kreirala stoma.

Ureterostoma

Kod ureterostome jedan ili dva uretera se preusmeravaju iz bubrega i izvode na površinu stomaka.
ConvaTec nudi mnogo različitih sistema diskova i kesa za zbrinjavanje svih tipova stome i negu kože oko stome, ali uvek imajući na umu, različitost Vaših životnih potreba. Od izuzetne je važnosti zbrinuti stomu na najbolji mogući način, a tome značajno doprinosi i pravilan odabir stoma pomagala koje ćete koristiti.