Želite pristup celokupnom sadržaju? Prijavite se ili napravite nalog!Dobrodosli u TT Medik!

Kutak za osobe sa stomom

Ovim savetima želimo da Vam pomognemo da bolje razumete osnovne pojmove o stomi, o nezi stome i kože oko stome, kao i o načinu ishrane nakon izlaska iz bolnice.
Veoma je važno da razumete razloge zbog kojih je potrebno izvesti stomu i sve ono što taj hirurški zahvat donosi. Zabrinutost koja prati operaciju i promenu koja na taj način nastaje sasvim je prirodna. Stomu treba prihvatiti i priviknuti se na drugačiji način eliminisanja produkata varenja iz organizma.

Pre svega važno je znati da je izvođenje privremene ili trajne stome operacija za koju se hirurzi odlučuju samo u situaciji kada je to neophodno za ozdravljenje pacijenta. Odmah nakon operacije stoma će biti natečena. Vremenom će otok splasnuti a stoma će se smanjiti do veličine koja omogućava da se sadržaj iz nje nesmetano izliva u pribor za prihvatanje. Stoma nema nervne završetke i mišiće tako da je neosetljiva na bol i nema mogućnost kontrole izlučivanja sadržaja.

Stoma ima mnogo krvnih sudova tako da u slučaju da je iritirana ili nažuljana može i neznatno prokrvariti. To je normalna pojava, ali ako krvarenje potraje ili ukoliko je sadržaj sa primesama krvi, obavezno se javite lekaru.
Zbog navedenog kao i zbog drugih fizioloških i psiholoških problema koje pražnjenje putem stome može da prouzrokuje, trebalo bi da posebnu pažnju posvetite njenoj nezi i na taj način izbegnete eventualne komplikacije

Imate pitanje?

Ovim savetima želimo da Vam pomognemo da bolje razumete osnovne pojmove o stomi, o nezi stome i kože oko stome, kao i o načinu ishrane nakon izlaska iz bolnice.
01. Da li mogu da se kupam i tuširam?
Naravno. Kese i diskovi su vodootporni. Kada se kupate i tuširate, nosite Vašu kesu kao i obično. Ukoliko koristite kese za kolostomu sa filterom, tokom tuširanja ili kupanja filter zaštitite nalepnicom koja se nalazi u kutiji sa kesama. Ako idete na plivanje kesu ispraznite pre ulaska u vodu i nosite je ispod kupaćeg kostima. Voda ne može ući u stomu niti oštetiti sluzokožu creva. Nakon tuširanja kesu i disk obrišite peškirom. Ukoliko plivate u moru ili bazenu, nakon kupanja se istuširajte, presvucite i posušite disk i kesu.
02. Da li ću moći da se vratim na svoj posao?
U većini slučajeva pacijenti sa stomom se vraćaju na posao. Međutim dizanje teških predmeta i teški fizički rad nisu preporučljivi jer mogu da dovedu do nastanka parastomalne kile. Zbog toga ćete morati da potražite neki lakši posao o čemu se možete konsultovati sa svojim lekarom.
03. Da li mogu da putujem?
Nemojte se odricati putovanja. Ako se dobro osećate i snalazite sa priborom za stomu, i ako imate dovoljno vremena za pripremu, dužina putovanja i vrsta prevoza ne predstavlja nikakvu prepreku. Imajte pri sebi dovoljno pribora za stomu u slučaju da Vam se negde izgubi prtljag. Raspitajte se da li u odredištu Vašeg putovanja možete nabaviti pribor za negu stome. Savetujte se i sa Vašim lekarom, ukoliko putujete u zemlje gde se jede drugačije nego što ste navikli. Tako ćete izbeći eventualne komplikacije.
04. Šta će biti sa mojim društvenim životom?
Vaš društveni život vrlo brzo će se nastaviti tamo gde je i stao. Možete ići u kafiće, restorane, u pozorišta, bioskope i na ples čim se budete osećali spremni za to.
05. Šta je sa bavljenjem sportom i hobijima?
Kada se oporavite činjenica da imate stomu neće Vas sprečiti da uživate u sportu i u hobijima. Šetnja, vožnja bicikla, rad u bašti, jedrenje, plivanje, kao i veliki broj sportova i ostalih aktivnosti predstavljaju deo svakodnevnog života.Trebalo bi da izbegavate upražnjavanje nekih dinamičnih aktivnosti-kontaktnih sportova, kao što je fudbal, karate ili rvanje, jer je moguća povreda same stome.
06. Da li ću moći imati intimne odnose?
Imati stomu ne znači da je intimnim odnosima došao kraj. Sasvim je normalno biti osetljiv na činjenicu da se dogodila promena na Vašem telu. Razgovarajte s partnerom, podelite osećanja i razmišljanja. Dajte mu/joj do znanja, da seksualni odnosi neće povrediti Vašu stomu. Ukoliko Vam određeni položaj pri seksualnom odnosu predstavlja problem ili izaziva bol, probajte neki drugi. Vremenom, uz razumevanje i pozitivan pristup, moći ćete zajednički uživati u intimnom odnosu.

Ishrana

U nastavku možete pročitati detaljnije informacije o ishrani u zavisnosti od vrste
izvedene stome.

Nega stome

U toku boravka u bolnici nakon operacije od Vaše stoma sestre ste dobili uputstva kako treba negovati kožu oko stome, kao i stomu. Ovde možete dobiti još neke korisne savete koji će Vam olakšati negu.