Želite pristup celokupnom sadržaju? Prijavite se ili napravite nalog!Dobrodosli u TT Medik!

Ishrana

Ovde možete pročitati detaljnije informacije o ishrani u zavisnosti od vrste izvedene stome.

Ishrana osoba sa stomom

Nakon operacije treba da prođe i nekoliko nedelja pre nego što se uspostavi normalan rad creva. Vaš lekar i stoma sestra će Vam dati uputstva vezana za ishranu nakon izlaska iz bolnice.
U toku ovog perioda jedite laku hranu u manjim obrocima, više puta u toku dana, dobro je žvaćite i obavezno unosite dosta tečnosti (voda, prirodni sokovi, čajevi, supe, čorbe).
Vremenom će se rad creva stabilizovati tako da ćete sami formirati svoj jelovnik uz savete Vašeg lekara. Novu vrstu hrane uzimajte pojedinačno i u malim količinama, tako da ako nastanu tegobe, možete pretpostaviti što ih je moglo izazvati.
U nastavku možete pročitati detaljnije informacije o ishrani u zavisnosti od vrste izvedene stome.

Kolostoma

Kao i pre nego što Vam je izvedena stoma povremeno se može desiti da dođe do opstipacije (zatvora) ili dijareje (proliva). Pojavu zatvora možete sprečiti tako što ćete piti više tečnosti i jesti hranu sa većim sadržajem vlakana.
Unosite 6 do 8 čaša tečnosti dnevno (1.5 - 2 litra).
Preporučuje se da uzimate više voća i povrća kao i hrane bogate vlaknima. Uzrok dijareje mogu biti virusi, antibiotici, neki lekovi kao i loše varenje. Ukoliko je problem vezan za ishranu, probajte iz jelovnika izbaciti hranu koja je voluminozna i s puno vlakana i jesti onu koja će zgusnuti vašu stolicu.
Nakon hirurškog zahvata i uklanjanja jednog dela creva, može se promeniti i dejstvo nekih lekova na Vaš organizam. Zato, savetujemo da sve lekove koje inače koristite, pregledate i prokomentarišete sa svojom stoma sestrom, lekarom i farmaceutom.

To se posebno odnosi na:

Antacide
Antidijaroike
Antiinflamatorne lekove (npr. ibuprofen)
Vitamine
Aspirine
Laksative
Zamene za so
Zamene za šećer, kao npr. saharin
Preporučuje se
- Sveže i kuvano povrće ili voće svakog dana, ali bez ljuske.
- Kuvano, dinstano ili pečeno juneće, pileće, teleće meso i bela riba (smuđ, pastrmka, oslić).
- Voda i voćni sokovi, 2 litra tečnosti dnevno.
Hrana koja vam može praviti probleme
- Mahunarke (grašak, boranija, pasulj), kao ni kupus, karfiol i krastavac jer mogu izazvati nadimanja i gasove.
- Gazirana pića kao i ruski čaj.
- Izbegavajte masna, slana, jako začinjena jela sa zaprškom, dimljeno meso, mesne prerađevine, jake sireve i stari kajmak jer se teže vare i izazivaju gasove.

Najčešći problemi prouzrokovani ishranom

Gasovi

pasulj, grašak
pivo i gazirana pića
citrus voće
žvakaće gume
beli luk i praziluk
pečurke
orasi
luk, luk vlašac
začini
školjke
koštičavo voće
krastavac
brokoli i karfiol

Neprijatan miris

beli luk
jaja
praziluk
riba
dinja
pečurke
luk
sočivo
luk vlašac
začini
Vitamin B tablete
špargla

Konstipacija (zatvor)

badem
špargla
čips
orašasti plodovi i semenke
kukuruz
musli
pečurke
kokice
sočivo
kiseli kupus
sušeno meso i kinesko povrće
suvo grožđe i ostalo suvo voće
kokos i sirovi ananas

Analna iritacija

alkohol
jabuke
citrus voće
jagode
masna hrana
orasi
kokice
začini

Ileostoma

Nakon oporavka od operacije, možete postepeno sprovoditi uravnoteženu dijetu, ukoliko Vaš lekar ne zahteva da se morate pridržavati neke posebne, stroge dijete.
Posle hirurškog zahvata, u prvih šest nedelja, jako vlaknasta hrana može izazvati začepljenje ileuma (završnog dela tankog creva), budući je prilično uzak. Zato, dobro žvaćite hranu, kako bi se što više usitnila. I svakako pijte dosta tečnosti.
Lekar će Vam možda savetovati da 6 nedelja nakon operacije izbegavate hranu bogatu vlaknima kako ne bi došlo do začepljenja. Tu spadaju:
Žitarice
Kokice
Kinesko povrće
Kokos
Sirovi ananas
Kupus salata
Suvo grožđe i ostalo suvo voće
Pečurke
Orašasti plodovi i semenke
Zelena salata
Grašak
Kora od voća
Meso iz kobasica
Nakon 6 nedelja počnite sa unosom hrane bogate vlaknima u manjim količinama pa vidite kako ćete na nju reagovati.
Dnevno unosite 8-10 čaša tečnosti i obavezno je nosite sa sobom kako ne bi dehidrirali.
Zapamtite da Vam je potrebno više tečnosti nego pre operacije. Takođe Vam je potrebno više soli i kalijuma nego ranije pošto ih Vaše crevo više ne apsorbuje na isti način kao ranije. So se može nadoknaditi unosom supe iz kesice, sira, pice, slanih krekera, sokova od povrća, šunke itd. Banane, krompir, mleko, sok od pomorandže, breskve, spanać, paradajz i sok od paradajza sadrže dosta kalijuma.
Konsultujte se sa lekarom čime ćete nadomestiti so i kalijum, a naročito ukoliko imate probleme sa srcem ili bubrezima.
U svakom slučaju uvek se konsultujte sa svojim lekarom da li se morate pridržavati posebne dijete. Takođe mu se obratite ukoliko se pojave grčevi, dijareja, mučnina, povraćanje.
Raznovrsnom balansiranom ishranom ćete obezbediti sve što treba Vašem organizmu.

Hrana koja zgušnjava stolicu i usporava pražnjenje

peciva
banane
hleb i tost
sir
krekeri
ovsena kaša
kikiriki puter
žele bombone
krompir
perece
pirinač
jogurt

Hrana koja omekšava stolicu i povećava pražnjenje

alkohol, pivo, vino
zapečeni pasulj
pića sa kofeinom
šljiva, sok od šljiva, začinjena hrana

Neprijatan miris

karfiol
špargla
jaki sirevi
jaja
riba
beli luk
crni luk, praziluk
pečurke
može se ublažiti uzimanjem:
jogurta, mleka, peršuna

Gasovi

pasulj, grašak
pivo i gazirana pića
beli luk i praziluk
pečurke
orasi
sočivo
luk, luk vlašac
začini
školjke
koštičavo voće
krastavac
brokoli i karfiol
žvakaće gume

Urostoma

Neposredno nakon operacije treba da sprovodite dijetu koju će Vam preporučiti Vaš lekar. Kasnije vodite računa da uvek dnevno unosite preko 2,5 l tečnosti (vode, soka, čaja, supe) tako da dnevna količina izlučene mokraće bude od 1600 ml do 1800 ml. Tako se sprečava i zaostajanje sluzi i kada god primetite da je mokraća gušća povećajte unos tečnosti.
Ukoliko nemate neke druge zdravstvene probleme zbog kojih ne možete unositi određene namirnice, ne postoji posebna dijeta nakon oporavka od operacije. Savetuje se i povećan unos kalijuma (iz krompira i voća). Pijte voćne sokove bogate Vit C, čajeve od hibiskusa, šipka, itd.

Hrana koja izaziva neprijatan miris urina

jaja
riba
karfiol, kelj, prokelj, brokoli
luk
začini
špargla
kupus
alkohol

Neprijatne mirise možete ublažiti uzimanjem:

jogurta
mleka
soka od ribizle
borovnice
peršuna