Želite pristup celokupnom sadržaju? Prijavite se ili napravite nalog!Dobrodosli u TT Medik!

Stoma pomagala

Za pacijente koji menjaju pomagala svakog dana jako je važno da imaju zdravu neoštećenu kožu. Značajnu u ulogu u održavanju zdravlja ima primena adekvatnih sredstava za uklanjanje adheziva i zaštitu kože.

Dvodelni sistem

Dvodelni sistem se sastoji od samolepljive bazne ploče - diska sa plastičnim prstenom na koji se prikopča odgovarajuća kesa za kolo, ileo ili urostomu. Disk stoji na koži zalepljen nekoliko dana dok se kesa menja svakodnevno. U zavisnosti od tipa kože i telesne konstitucije iz ConvaTec-ove palete proizvoda možete odabrati jedan od četiri tipa Combihesive® 2S podloga.

Combihesive® 2S
Stomahesive disk

Combihesive® 2S
Duoflex disk

Combihesive® 2S
Flexibel disk

Combihesive® 2S
Modelirajući disk

Na sve tipove diskova mogu se postaviti odgovarajuće kese (u zavisnosti od tipa stome) za kolo, ileo i urostomu.

Combihesive ® 2S
kese za kolostomu

Combihesive ® 2S
kese za ileostomu

Combihesive ® 2S
kese za urostomu

Jednodelni sistem – samolepljive kese

Jednodelni sistem se sastoji od kese za prihvatanje i samolepljivog diska koji su spojeni u jednu celinu i menjaju se zajedno po potrebi. Ovaj sistem se radi u univerzalnoj veličini i isecanjem odgovarajućeg otvora se prilagođava svakoj stomi.

Esteem +
za kolostomu

Esteem ® +
za ileostomu

Stomadress ® +
za urostomu

Stomahesive ®
zaštitna pasta 60 g

Stomahesive ®
adhezivna pasta 30 g

Stoma pojas

Stomahesive ® zaštitna pasta 60 g

Uvučena stoma i neravna površina na koju nalaže disk mogu usloviti curenje sadržaja iz stome po površini kože ili često odlepljivanje diska. Problem možete ublažiti ili rešiti primenom Stomahesive ® zaštitne paste 60g. Postoji više načina na koji možete primenjivati ovaj preparat:
Pastu nanesite na deo neiritirane kože oko stome, vlažnim prstom ili špatulom izravnajte prema okolnoj koži, ostavite da odstoji 1 minut kako bi ispario alkohol i nakon toga postavite disk.
Na kožu prvo zalepite disk, a zatim deo kože između stome i otvora na disku ispunite Stomahesive ® zaštitnom pastom (pastu primenite na isti način kao i u prethodnom slučaju). Po potrebi možete kombinovati ova dva načina primene.
Jedan od načina je da pastu u vidu kružnog prstena nanesete na donju površinu diska, oko prethodno isečenog otvora i zatim zalepite disk. Na taj način ćete kožu oko stome zaštititi od kontakta sa agresivnim sadržajem, a istovremeno ćete produžiti vreme korišćenja diska. Pasta može ostati na koži onoliko dugo koliko stoji disk i uklanja se sa toplom vodom ili Niltac maramicama. Obzirom da sadrži alkohol ne bi trebalo stavljati na iritiranu kožu.
Stomahesive zaštitna pasta služi i za popunjavanje ožiljaka i neravnina na koži oko stome i zahvaljujući tome se dobija glatka površina pogodna za lepljenje bazne ploče, a istovremeno izbegava pucanje diska. Primena paste smanjuje mogućnost da dođe do oštećenja kože.

Stomahesive ® adhezivna pasta 30 g

Crvena i bolna - oštećena koža može biti prouzrokovana stalnim menjanjem pribora za negu stome ili curenjem agresivnog crevnog ili urinarnog sadržaja na kožu oko stome. Da bi smirili iritaciju kože možete koristiti Stomahesive ® adhezivnu pastu 30g.
Stomahesive® adhezivna pasta je mekana pasta slična masti koja prijanja na vlažne površine. Obezbeđuje sredinu koja povoljno deluje na zaceljivanje i sprečava dalja oštećenja kože.
Primenjuje se na koži sa koje je potrebno apsorbovati vlagu i zaštititi je od daljeg oštećenja.
Praktični savet za primenu: Stomahesive ® adhezivnu pastu za negu kože laganim pokretima nanesite na iritiranu kožu. Nakon 20 minuta kada se pasta osuši i formira tanak film uklonite višak paste papirnom maramicom, operite kožu oko stome i onda zalepite disk. Za to vreme na stomu stavite gazu ili papirnu maramicu da sadržaj iz nje ne bi dolazio u kontakt sa kožom.

ConvaTec stoma pojas

Stoma pojas je napravljen od elastičnog hipoalergijskog materijala, kači se za plastične delove kese, a pruža dodatnu sigurnost prilikom nošenja stoma pomagala.
Koža oko stome treba da bude ista kao koža na drugim delovima tela. Mnogi problemi na koži bi mogli biti izbegnuti kada bi peristomalnu kožu zaštitili od: adheziva, curenja sadržaja, raznih sapuna i proizvoda koji mogu biti iritantni za kožu. Za pacijente koji menjaju pomagala svakog dana jako je važno da imaju zdravu neoštećenu kožu. Značajnu u ulogu u održavanju zdravlja ima primena adekvatnih sredstava za uklanjanje adheziva i zaštitu kože.

Sredstva za uklanjanje adheziva na bazi silikona

Tradicionalna sredstva za uklanjanje adheziva, alkohol i proizvodi na uljanoj bazi, menjaju se proizvodima na bazi silikona – kopolimera
siloxana
. Ova sredstva nisu okluzivna, propuštaju gasove i vodenu paru. Otporna su na mikroorganizme i hemokompatibilna su.
Niltac™ za uklanjanje medicinskih adheziva bez iritacije
100% na bazi silikona
Ne iritira kožu. Bez mirisa, alkohola, ulja, vode i konzervanasa
Hipolargena formula
Brzo se suši, lako primenjuje, ne ostavlja uljane rezidue na koži
Kompatibilan sa Silesse™ proizvodima
Dostupan kao Niltac™ sprej i Niltac™ maramice
Sprej je prvenstveno namenjen za atraumatsko skidanje medicinskih pomagala (diskova, flastera i sl.) sa kože.
Sprej je prvenstveno namenjen za atraumatsko skidanje medicinskih pomagala (diskova, flastera i sl.) sa kože.
Uputstvo za upotrebu Niltac™ spreja
Poprskajte Niltac™ oko ivica adhezivnog proizvoda i sačekajte nekoliko sekundi. Pažljivo skidajte adheziv sa kože koristeći i dodatnu količinu Niltac™ spreja ukoliko je to potrebno. Niltac™ možete nanositi i sa raspršivačem okrenutim na dole; ipak izbegavajte dugotrajno držanje proizvoda u horizontalnom položaju.
Uputstvo za upotrebu Niltac™ maramica
Otvorite kesicu i izvucite maramicu. Istrljajte maramicom ostatke adheziva kako bi ih uklonili.

Sredstva za zaštitu kože na bazi silikona

Svakodnevna primena adheziva (npr. stoma pomagala i flastera) može skinuti zaštitni sloj kože. Rezultat toga je da je koža:
crvena, bolna, oštećena, inficirana . Ovo traži dodatni angažman sestre, ponekad i primenu lekova.
Silesse™ za zaštitu kože bez iritacije
Silesse™ štiti peristomalnu kožu već par sekundi nakon primene i ne ostavlja naslage rezidua na koži niti se lepi za kožu. Koristi se nakon skidanja stoma pomagala, direktno na peristomalnu kožu. Pre primene novog pomagala, treba sačekati da se Silesse™ osuši.
100% je na bazi silikona, formira prijatnu barijeru (zaštitni sloj) između kože i diska (istovremeno ne sprečava kožu da diše).
Štiti kožu od delovanja agresivnog sadržaja iz stome, enzima i adheziva.
Dizajniran da se koristi pri svakodnevnoj zameni adhezivnih stoma proizvoda.
Dostupan kao Silesse™ sprej i Silesse™ maramice
Silesse™:
Ostavlja gladak mikroskopski sloj na koži
Silesse™ ne utiče nepovoljno na adheziju obloge ili pomagala niti dovodi do nagomilavanja zaštitnog filma na površini kože
Uputstvo za upotrebu Silesse™ spreja sa pumpicom
Pre upotrebe dobro promućkajte!
Kožu operite i dobro posušite. Držite sprej na 10 cm od dela kože na koji ćete ga primeniti i nanesite ga ravnomerno kružnim pokretima jednim zamahom.
Uverite se da se Silesse™ kompletno osušio pre primene adhezivnih proizvoda kao što su stoma pomagala ili obloge.
Silesse™ treba ponovo naneti pri svakoj zameni obloga ili pomagala kako bi se osigurala maksimalna zaštita kože. Kada se ne koristi ispod adhezivnih proizvoda, ponovna primena se preporučuje nakon 12-72 sata, u zavisnosti od stanja površine kože. Obično nije potrebno uklanjati proizvod sa kože. Ipak, Silesse™ se može lako ukloniti Niltac™ proizvodima za uklanjanje adheziva.
Uputstvo za upotrebu Silesse™ maramica
Kožu operite i dobro posušite. Otvorite kesicu i izvucite maramicu. Maramicom nežno prebrišite kožu koju želite da zaštitite i sačekajte par sekundi da se osuši.